Home » Blog » Doe-het-zelf: bloempot mozaïeken

Doe-het-zelf: bloempot mozaïeken

Een bloempot kan je tuin of balkon helemaal opfleuren. Hoe leuk is het als je deze ook zelf kan maken? In deze blog geef ik je tips en tricks om eenzelfde soort bloempot te maken als op de afbeelding!

Wat heb je nodig:

  • Een stevige basic bloempot (niet van plastic!), keramisch en/of aardewerk
  • Kitspuit of (sterke) lijm die geschikt is voor buiten en die transparant opdroogt
  • Keramische tegels van 15x15cm, ca 3-5 cm dik en/of glasmozaïektegels van 1x1cm (hoeveelheid afhankelijk van de grootte van de bloempot)
  • Voegsel, in een kleur naar keuze en een bakje om het in te doen + lepel o.i.d.
  • Verf voor de afwerking: je kunt ervoor kiezen om bijv. de rand van de bloempot te verven
  • Droge doek en spons

Goed, hoe begin je dan? Zodra je alle spullen hebt, kun je beginnen met het breken van de keramische tegels. Hoe ik dit doe? Ik wikkel de keramische tegels één voor één in een (thee)doek om te zorgen dat er geen splinters of stukken tegels wegvliegen. Voor de zekerheid zet ik een beschermende bril op en trek ik handschoenen aan. Vervolgens geef ik met een (flinke) hamer een aantal (flinke) tikken op de tegels! Resultaat: een heleboel stukjes!

Vervolgens ga ik sorteren: een bakje voor de rechte randstukken en een bakje voor de middenstukken. Waarom? Om een strakke afgewerkte rand te kunnen creëren vind ik het mooier om de uiteinden met rechte randstukken te beplakken. Dit kun je ook goed op de afbeelding zien.

Klaar met sorteren? Dan kan het echte werk beginnen! Belangrijk is om de bloempot ‘vast’ te leggen zodat deze niet alle kanten op rolt. Je start met het mozaïeken van de helft van de bloempot. En kunt bijv. de volgende dag de andere helft te doen, zodat de lijm in de tussentijd goed droogt en de tegels niet kunnen verplaatsen.

Voor de bloempot op de afbeelding ben ik begonnen met het opplakken van vierkante glasmozaiektegels onder de geverfde rand. Ik heb hier een kleine ruimte tussen de tegels (max 0,3 cm) gelaten. Daarna heb ik de onderkant gedaan. Let op dat je aan de onderkant ong. 0,5 cm ruimte houdt zodat de pot stabiel blijft staan. Zodra de onderste en bovenste rand zijn beplakt kun je aan het middenstuk beginnen. Hiervoor gebruik je voor de randen de randstukken en voor de rest de ‘middenstukken’.

Ben je klaar met de ene helft, dan zou ik dus adviseren om te starten met de andere helft zodra de lijm of kit droog is.

Alle tegels opgeplakt? Fijn, je bent er bijna!  Nu is het wachten totdat echt alles droog is. Daarna kun je gaan voegen.

Voegen:

Ikzelf gebruik veelal voegsel van Mapei, simpelweg omdat deze van erg goede kwaliteit is. Maak het voegsel comform de beschrijving (ikzelf maak er meestal een soort yoghurt-dikte van). Voor het roeren gebruik ik houten (ijs)stokjes, maar je kunt ook een lepel gebruiken. Laat het mengsel even rusten (10 minuutjes). Je kunt in de tussentijd bijv. nog resterende lijmresten van je bloempot wegpoetsen.

Bij het voegen draag ik dunne maar stevige handschoenen om te voorkomen dat ik mezelf snij. Uiteraard kun je er ook voor kiezen alles met bijv. een spatel of een spons in te smeren zodat je jezelf ook niet snijdt. Maar ik zou hoe dan ook adviseren: draag handschoenen. Al is het maar om te voorkomen dat je ontzettend vieze handen krijgt...
Smeer het voegsel goed tussen de tegels in, overal. Doe vooral niet te zuinig met voegen, want anders krijg je ‘hobbels’ of oneffenheden in je voegwerk. Zonde! Zorg dus dat het voegsel overal goed ingesmeerd wordt. Zodra je de pot helemaal met voegsel heb ingesmeerd, kun je het even een aantal minuten laten indrogen, en vervolgens voorzichtig wat voegsel wegpoetsen. Doe dit met een vochtige, niet al te natte spons of doek. 

Na tien minuten kun je het voegsel wederom voorzichtig afpoetsen. Herhaal dit totdat het grootste deel van het voegsel weg is, en het enkel nog tussen de tegels zit. Ikzelf gebruik hiervoor bijv. ook keukenpapier of vochtige babydoekjes. Tip: bewaar wat voegsel, wellicht kom je toch een oneffenheidje tegen...

Zodra je hiermee klaar ben, mag je je kunstwerkje min. 24 uur lekker laten drogen. De volgende dag nog even de resterende voegselvlekjes wegpoetsen en je bloempot is dan toch echt zo goed als klaar...! Met een beetje natuurzijn en een droge doek kun je je pot nog oppoetsen en echt laten shinen!

 

 Et voila, je eigen handgemaakte bloempot is een feit!

 

Ik ben reuze benieuwd hoe jouw ervaring met het maken van een bloempot was. Laat je het me weten? 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.